Meidän perheeseen kuuluu kaksi ihanaa poikaa, 8- ja 12-vuotiaat, ja me vanhemmat. Molemmilla lapsilla on ollut syntymästä asti sydänterveyden haasteita, joiden vuoksi ollaan oltu usein myös sairaalahoidossa. Mutta hyvin on pärjätty.
Olimme mukana Lapsen arvokas keho -ryhmätoiminnassa keväällä 2023 Varsinais-Suomessa. Hakeuduimme ryhmään, kun tuntui, että varsinkin liikkumiseen kaipasimme vinkkejä ja ideoita. Mietimme, että miten aktiivisuutta saisi lisää arkeen. Meidän isompi poika oli myös toivonut, että tekisimme perheenä metsäretkiä. Kun huomasin mainoksen ryhmästä FB:ssa, se tuntui juuri sopivalta vaihtoehdolta. Minua äitinä kiinnosti myös vertaistuki: mahdollisuus kuulla muiden perhe-elämästä ja saada uusia ajatuksia myös omaan arkeen.
Parasta oli pysähtyminen ja yhteinen kiireetön aika
Ryhmässä arvokkainta meidän perheelle oli yhteinen aika ja mahdollisuus pysähtyä yhdessä olemiseen. Ryhmäkerroille oli varattu kalenterista kokonainen päivä. Nämä päivät pyhitettiin yhteiselle ajalle, muu arjen säpinä jäi pois. Lapset tykkäsivät siitä, kun oltiin luonnossa ja tehtiin trangialla ruokaa. Riippumattojen käyttäminen oli myös heistä hauskaa, ja sellainen hankittiin kotiinkin. Ja vaikka ryhmätapaamisissa oltiinkin luonnossa koko päivä, oivalsimme perheenä, että retkiä voi arjessa tehdä myös ”pienesti”. Niitä koitetaan nyt tehdä enemmän. Yhteisiä ulkoiluja, vaikka vain riippumattohetkiä lasten kanssa, pyritään järjestää useammin, jolloin voi antaa aikaa ja huomiota lapsille.
Välipalavinkit aterioiden suunnittelun ja kauppareissujen tueksi
Tykkäsimme myös Marttojen jakamasta materiaalista, josta olemme katsoneet uusia välipalavinkkejä iltapäiviin. Isompi poika on itse valmistanut joitakin niistä vinkeistä. Materiaali on mukava, kun ei ole liikaa vaihtoehtoja. Sen avulla on suunniteltu yhdessä mitä tehdään ja hommattu aineet kotiin.
Kun arkena ei aina ehdi, panostamme viikonloppuihin
Me tiedostamme, että pitäisi tehdä arjessa enemmän asioita, jotka tukisivat kaikkien terveyttä. Pitäisi vähentää poikien istumista ja tehdä terveellisempiä välipaloja, mutta se ei ole helppoa. Aikaa arki-illoissa on muutama tunti, jolloin pitää myös tehdä paljon muuta. Viikonloppuihin koitamme panostaa sitten enemmän. Ja toisaalta koitamme olla myös itseämme kohtaan myötätuntoisia: kaikkeen ei vaan koko ajan pysty. Esimerkiksi se, että lasten kaverit ei asu lähellä, vähentää luontaista ulkoilua. Siihen on vaikea vaikuttaa.
Meidän lapsia ei ole koulussa eikä harrastusporukoissa kiusattu, onneksi. Lasten koulu on kiva, kun siellä on pienet luokat ja meillä on mukava vanhempien yhteisö, jossa asioista on helppo puhua.
Liikkuminen voi ja saa olla hauskaa
Haluamme vanhempina välittää omille lapsille ajatusta, että keho on aina arvokas – koosta ja muodosta riippumatta. Keho vie meitä eteenpäin ja mahdollistaa meille monipuoliset aistikokemukset sekä elämykset. Kehon liikuttaminen voi ja saa olla hauskaa, eikä liikkumiselle pidä asettaa rajoja ulkoapäin. Voit uida, pelata joukkuepelejä, lasketella ja seikkailla tai harrastaa mitä vain riippumatta ulkoapäin asetetuista ulkonäköpaineista tai muista oletuksista.
Vertaistukea ryhmästä, omilta kavereilta ja eri FB-ryhmistä
Yhteiselle keskustelulle varattu aika ryhmätoiminnassa oli hyvä juttu. Toisten tarinoista sai aina jotain ajatuksia ja huomasi, että moni miettii samoja asioita. Meidän perheemme saa vertaistukea myös omilta kavereiltamme ja erilaisista FB-ryhmistä.
Perhearki on omanlaistaan niin kuin varmasti kaikissa perheissä. Se on välillä kuormittavaa, mutta silti parasta maailmassa.
Aarteenetsijät-ryhmään osallistuneen perheen äiti Varsinais-Suomesta
Äitiä haastatteli Anne Kuusisto Sydänliiton Neuvokas perheestä. Aamos Kuntoutus- ja terapiapalveluiden Lapsen arvokas keho -kehittämishanke tekee yhteistyötä Sydänliiton Neuvokas perheen kanssa.
Lähde sinäkin perheesi kanssa mukaan! Lapsen arvokas keho -hankkeen Aarteenetsijät-ryhmä on tarkoitettu perheille, joissa mietitään 7–12-vuotiaiden lasten painonnousuun ja ruokailutottumuksiin liittyviä asioita sekä kaivataan innostusta liikkumiseen. Toiminta on maksutonta. Lue lisää ja ilmoittaudu
Vertaistukea on tarjolla myös Perhe-elämää ja painohuolia -FB-ryhmässä.