Skip to main content

Oma väylä -kuntoutus

Apua opiskeluun ja työelämään liittyvissä haasteissa

Koetko vaikeaksi opintojen käynnistämisen, jatkamisen tai loppuun saattamisen? Onko sinulla haasteita työelämään siirtymisessä tai siellä selviytymisessä? Kaipaatko tukea arjen hallinnan tai sosiaalisten taitojen kanssa?
Jos olet 16–29-vuotias ja sinulla on neuropsykiatrinen diagnoosi (ADHD, ADD tai Aspergerin oireyhtymä,) sinulla on mahdollisuus hakea maksuttomaan, vuoden kestävään Oma väylä -kuntoutukseen. Meillä Aamoksella on tilaa Oma väylä -kuntoutuksessa!

Katso hakuohje

Oma väylä -kuntoutus on tarkoitettu sinulle, jos

  • olet 16–29-vuotias
  • sinulla on diagnosoitu autismikirjon häiriö ilman kognitiivisen kehityksen häiriötä (myös Aspergerin oireyhtymä) tai aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD tai ADD)
  • tavoitteenasi on siirtyä, päästä tai palata opiskelemaan tai työelämään
  • kaipaat vahvistusta opiskeluun ja/tai työelämään liittyvissä valmiuksissa
  • tarvitset tukea ja harjoitusta arjen hallinnassa sekä sosiaalisissa taidoissa.

Huom! Alle 16-vuotiaat voivat hakea meille Kelan kustantamaan LAKU-kuntoutukseen.

Nuoren tavoitteiden pohjalta – yksilöllisesti ja ryhmän tukemana

Neuropsykiatrisen Oma väylä -kuntoutuksen tavoitteet ja sisältö laaditaan yhdessä yksilöllisten tarpeittesi pohjalta. Saat vahvistusta opiskeluun ja työelämään liittyviin valmiuksiin. Saat myös ohjausta ja harjoitusta arjen hallintaan sekä tukea sosiaalisten taitojen kehittämiseen. Kuntouksella pyritään tukemaan omia vahvuuksiasi ja luottamusta omiin kykyihisi.

Tapaamisten ja yhteisten pohdintojen lisäksi Oma väylä -kuntoutus voi sisältää tehtäviä/harjoituksia ja konkreettisten toimintamallien suunnittelua arjen tueksi. Kuntoutuksen avulla sinä ja läheisesi voitte saada tietoa neuropsykiatristen haasteiden heijastumisesta arkielämään sekä löytää keinoja niiden kanssa selviytymiseen.

Oma väylä -kuntoutuksen rakenne ja sisältö:

  • Kokonaiskesto on 12 kuukautta. Tapaamiset jaksotetaan yksilöllisten tarpeittesi mukaisesti.
  • 27 yksilöllistä tapaamista, jotka järjestetään arjen ympäristössäsi tai Aamoksen tiloissa Turussa Puutarhakadulla. Tapaamisen kesto on 60 tai 90 minuuttia.
  • 10 ryhmätapaamista, jotka järjestetään Aamoksen tiloissa Turussa Puutarhakadulla. Ryhmätapaamisten kesto on keskimäärin 90 minuuttia.
  • 1–2 läheisten ryhmätapaamista, jotka toteutetaan Aamoksen tiloissa Turussa Puutarhakadulla.
  • Kuntoutus päättyy yhteisiin seurantatapaamisiin.

Kuntouksestasi Aamoksella vastaa kokenut moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu psykologi, psykiatrinen sairaanhoitaja ja sosionomi. Lisäksi tukenasi on tarvittaessa työelämän asiantuntija.

Meillä Aamoksella Oma väylä -kuntoutuksessa voidaan käyttää apuna mm. taideterapeuttisia ja seikkailullisia menetelmiä. Oma väylä -työntekijä voi tulla tueksesi myös mm. koulunkäyntiä tai opiskelua koskeviin neuvotteluihin sekä muihin verkostotapaamisiin.

Näin haet maksuttomaan Oma väylä -kuntoutukseen

Oma väylä -kuntoutus on osallistujalle maksutonta, kuntouksen kustantaa Kela. Kuntoutukseen haetaan Kelan lomakkeella KU 132. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin suositus kuntoutuksesta.

Me tarjoamme Oma väylä -kuntoutusta Varsinais-Suomessa. Kun haet meille kuntoutukseen, kirjoita hakemuslomakkeen palveluntuottaja-kohtaan Aamos Kuntoutus- ja terapiapalvelut. Autamme kaikissa hakuun liittyvissä asioissa. Voit myös soittaa meille (puh. 02 2777 444).

Katso hakuohjeLataa esite

Kysy lisää!

Oma väylä -tiimi

Piritta Kuusimäki
psykologi
piritta.kuusimaki@aamospalvelut.fi
044 346 4678

Marika Väärä
psykiatrinen sairaanhoitaja
marika.vaara@aamospalvelut.fi
040 641 8467