Skip to main content

Kokemuksia NUOTTI-valmennuksesta

Mikael Marjander, 25, vietti vielä puoli vuotta sitten päivänsä kotona videopelejä pelaten. Muutoksen elämään toi Nuotti-valmennus, josta hän sai elämälleen uuden suunnan. Mikael kertoo Nuotti-valmennukseen osallistumisen olleen yksi hänen parhaimpia päätöksiään moniin, moniin vuosiin.

Selkeät suunnitelmat elämälle

Mikaelilla oli aiemmin selkeät suunnitelmat elämälleen. IT-alan opiskelut olivat tulleet päätökseen, rakennusalaakin hän oli ehtinyt opiskelemaan jo vuoden. Armeijan hän oli jo saanut suoritettu, tosin kahdessa osassa, koska hänen kylkiluunsa murtuivat tapaturmaisesti. Tapaturmasta toipumiseen hänellä kului noin puolisen vuotta.

Tämän jälkeen Mikaelille jäi rento vaihde päälle. Enää hän ei saanut oikein mistään kiinni. Oman alan töitä ei löytynyt. Aika kului kotona pelaten videopelejä noin 10-11 tuntia päivässä. Tätä jatkui jopa pari vuotta.

Kelasta ehdotettiin Nuotti-valmennusta

Yhtenä päivänä Mikael sai soiton Kelasta. He kysyivät, olisiko Mikael kiinnostunut Nuotti-valmennuksesta.

Nuotti-valmennus on opiskelu- ja työelämän ulkopuolella oleville 16-29-vuotiaille nuorille tarkoitettua maksutonta ammatillista kuntoutusta. Sitä voi hakea myös silloin, jos opinnot ovat vaarassa keskeytyä. Valmennuksessa nuori saa itselleen henkilökohtaisen valmentajan, joka auttaa tulevaisuuden suunnittelussa ja pääsemään takaisin opiskelu- tai työelämään.

Aluksi Mikael oli hieman skeptinen, olisiko Nuotti-valmennuksesta hänelle oikeasti apua. Mutta hän päätti lähteä mukaan avoimin mielin, koska ei nähnyt siitä mitään haittaakaan. ”Halusin muuttaa oman elämäni ja muuttaa omilleni, pois vanhempien luota”, kertoo Mikael.

Hakeminen Nuotti-valmennukseen oli helppoa

Kelasta annettiin hänelle viisi eri vaihtoehtoa, johon voisi Nuotti-valmennukseen mennä. Hakemuksia ei tarvinnut täyttää.

”Piti vain sanoa, että lähden mukaan. Se oli helpompaa kuin ruoan tilaaminen.”, Mikael naurahtaa.

Sen jälkeen Nuotti-valmentaja otti yhteyttä Mikaeliin. Ensin he vaihtoivat muutaman viestin ja tämän jälkeen sopivat puhelimessa ensimmäisen tapaamisen.

Mitä Nuotti-valmennuksessa oikeasti tehdään?

Ensimmäisellä kerralla Mikael ja Nuotti-valmentaja näkivät kahvilassa, lähellä Mikaelin kotia. Tapaamiset sovittiin aina niin, että ne olivat mahdollisimman lähellä Mikaelia. ”Välillä voitiin käydä kävelyllä tai piknikillä”, Mikael sanoo.

Mikael ja Nuotti-valmentaja tapasivat noin kerran viikossa, tunnin tai kaksi kerrallaan.

”Eka kerta täytettiin papereita ja juteltiin menneestä, kiinnostuksista ja harrastuksista. Ja siitä, mikä olisi mun reitti eteenpäin – olisiko se työpaikka vai opiskelupaikka?”, Mikael kertoo.

”Lopulta tulimme siihen yhteispäätökseen, että lähdemme katsomaan mulle jotain koulutuspaikkaa”, toteaa Mikael.

Aluksi oli seitsemän alaa, jotka kiinnostivat Mikaelia. Näitä lähdettiin yhdessä Nuotti-valmentajan kanssa karsimaan ja lopulta jäi jäljelle kaksi vaihtoehtoa. Näistä päädyttiin rakennusalaan.

Miten Nuotti-valmentaja auttoi prosessissa?

Mikaelin mukaan Nuotti-valmentajasta oli suuri apu. Nuotti-valmentaja ehdotti, minne voisi olla yhteydessä ja kenelle voisi soittaa.

”Siitä oli suuri apu, koska raksalla oli siinä vaiheessa haut jo sulkeutuneet. Me otettiin sitten yhdessä yhteyttä opoon ja lähdettiin sitä siitä sitten työstämään eteenpäin.”, kertoo Mikael.

Mikaelin aiempien opintojen ansiosta hän pääsi jatkamaan opintojaan suoraan kakkosten kanssa.

”Olin ollut useamman vuoden jumissa siinä, että mihin pitäisi hakea. Siitä oli suuri apu, että oli joku, jolle pystyy avautumaan ja kertomaan, miten asiat oikeesti on. Se oli tärkeetä. Olen iloinen siitä, kenet Nuotti-valmentajakseni sain. Ilman Nuotti-valmentajaa varmaan edelleen viettäisin päiväni vain pelaillen.”, toteaa Mikael.

Elämä takaisin raiteilleen

”Sain Nuotti-valmentajan avulla mun elämän takaisin raiteilleen. Olen opiskelemassa. Sain muutettua omilleni. Eli kyllä siitä oli ihan konkreettista apua mulle. Aika isosti!” kertoo Mikael tyytyväisenä.

Kaikki tapahtui loppujen lopuksi todella nopeasti. Muutamassa kuukaudessa Mikael oli saanut itselleen opiskelupaikan ja päässyt myös muuttamaan omaan asuntoon.

”Olisi vähän voinut jopa hidastaa tahtia. Mutta elämässä ei aina pysty vaikuttamaan kaikkiin asioihin ja tällaisiin hyviin asioihin pitää vaan pystyy hyppää mukaan. Ja pitää kiinni mahdollisimman tiukasti.”

Mikaelin suunnitelmissa on saada taputeltua koulu valmiiksi keväällä ja saada jalansijaa rakennusfirmaan, jossa voisi aloittaa työt valmistumisen jälkeen.

Huikean hienoa Mikael!

Suosittelisitko Nuotti-valmennusta muille?

”Ehdottomasti suosittelen! Olin ite alussa vähän skeptinen, en ollut siitä satavarma. Mutta se on yksi mun parhaimpia päätöksiä, mitä olen tehnyt moniin, moniin vuosiin.”, toteaa Mikael.

Erityisesti Mikael näkee Nuotti-valmennuksesta hyötyä sellaisille, jotka eivät ole vielä varmoja, mitä haluaisivat tehdä, tai ovat alalla, joka ei tunnu heille oikealta. Ulkopuolisen henkilön kanssa pystyy keskustelemaan myös sellaisista asioista, joista ei esimerkiksi perheen kanssa pysty juttelemaan.

Mikaelin terveiset muille nuorille ovat erittäin tsemppaavat: ”Kannattaa yrittää! Tässä ei ole mitään hävittävää. Pari tuntia viikossa ja mitä kaikkea sillä onkaan mahdollista saavuttaa. Nuotti-valmennus on ehdottoman hyödyllistä!”

 

Suuret kiitokset Mikaelille haastattelusta! Olet tehnyt valtavan upean työn! Toivotamme sinulle kaikkea hyvää tulevaisuuteesi.

Nuotti-valmennusta voi hakea suullisella hakemuksella Kelasta ja se on osallistujalle maksutonta. Tutustu NUOTTI-valmennukseen ja NUOTTI-valmentajiin!