Nuoren syrjäytyminen koskettaa yhä enenevässä määrin nuoria ja heidän perheitään ympäri Suomea. Tutustu nyt yhden syrjäytyneen nuoren tarinaan ja lue miten kokonaisvaltainen NUOTTI-valmennus auttoi häntä muuttamaan elämälleen uuden suunnan.
Matin seitsemän vuoden kesäloma
Oli maanantai-iltapäivä lokakuussa vuonna 2018. Matti (nimi muutettu), 23 v, heräilee kaverinsa sohvalla. Takana oli jälleen yksi yö kaverin kämpällä, ja tunnit olivat kuluneet netissä tietokonepelin ääressä.
Heräillessään Matti kelasi elämäänsä. Peruskoulun jälkeiset ammatilliset opinnot olivat keskeytyneet heti toisen koulupäivän jälkeen, ja siitä oli alkanut hänen seitsemän vuoden kesälomansa. Eikä tämäkään päivä näyttänyt tuovan siihen muutosta, mutta ehkä sitten ensi viikolla, ensi kuussa tai ensi vuonna, Matti ajatteli.
Näin vuodet olivat kuluneet, ja Matti tiesi äitinsä olevan huolissaan. Toki hän oli saanut apua vuosien varrella, mutta työntekijät olivat vaihtuneet liian usein, eikä hän ollut päässyt kiinnittymään kehenkään.
Matin päätä särki liian valvomisen takia, ja hän lähti läheiselle huoltoasemalle ostamaan päivän ensimmäistä energiajuomaa. Matkalla Matti huomasi kännykkänsä näytöllä useita vastaamattomia puheluita. Kenties niihin olisi pitänyt vastata, Matti ajatteli.
Pankkitilin saldo näytti lähes nollaa, eikä Matti muistanut koska ja mistä seuraavan kerran rahaa tulisi. Hän ei ollut muistanut mennä aamulla olleeseen tapaamiseenkaan. Ehkä soittaja oli ollutkin työvoimatoimiston virkailija, Matti tuumi, kun viimeisillä kolikoilla ostettu energiajuoma imeytyi ikeniin.
Samassa puhelin soi. Matti empi, mutta lopulta hetken mielijohteesta otti puhelimensa ja vastasi.
Puhelu, joka muutti kaiken
Soittaja olikin Kelan virkailija, joka haastatteli Mattia puhelun aikana ja kertoi palvelusta nimeltä NUOTTI-valmennus. Matti muistelikin, että edellisviikolla oli sosiaalityöntekijä hänelle asiasta maininnut ja pyytänyt luvan yhteydenottoon Kelaan.
Kelan virkailija kyseli Matin opinnoista, työkokemuksesta, hänen voimavaroistaan ja arjen sujumisesta. Matista oli yllättävän helppo vastailla puhelimessa näihin kysymyksiin, eikä puhelu kestänyt kauan. Puhelun lopuksi Kelan virkailija kertoi Matille myöntävänsä tälle 20 tuntia NUOTTI-valmennusta.
Puhelun jälkeen Matti jäi odottamaan valmentajan soittoa, vaikka ei vielä tiennyt mitä tuleman pitää. Valmentaja soitti saman viikon torstaina ja sopi ensimmäisen tapaamisen – heti seuraavalle viikolle. Matti sai itse päättää missä tavataan, ja hän valitsi itselleen tutun ja turvallisen huoltoaseman. Loppuviikko sujui nopeasti NUOTTI-valmennuksen alkua odottaessa.
Muutosta elämään NUOTTI-valmennuksesta
Ensimmäisen tapaamisen aikana Matti kertoi elämäntarinansa ja valmentaja kuunteli. Yhdessä valmentajan kanssa hän pohti, millaista muutosta haluaisi elämäänsä. Kun tavoitteet oli yhdessä luotu viikoittaisten tapaamisten aikana, ryhdyttiin ottamaan konkreettisia askelia tavoitteiden saavuttamiseksi.
Ensin Matti aloitti kuntouttavassa työtoiminnassa: sen tarkoituksena oli palauttaa kadoksissa ollut vuorokausirytmi.
Valmentaja auttoi Mattia myös asunnon saamisessa ja etuusasioiden selvittämisessä. Miten hieno tunne olikaan nukkua omassa sängyssä! Matti ajatteli usein.
Hän keskusteli valmentajan kanssa myös opintojen jatkamisesta: mitä hän haluaisi opiskella ja missä. Asiat selkiytyivät Matille pikkuhiljaa, ja helmikuussa olikin helppo täyttää yhdessä valmentajan kanssa Opintopolun yhteishakulomake.
Heinäkuussa 2019 Matti pohdiskeli tilannettaan ja huomasi, miten paljon yhteen puheluun vastaaminen oli hänen elämäänsä muuttanut — hän oli saanut itselleen kodin ja opiskelupaikan häntä kiinnostavalta alalta. Miksi opintojen aloittaminen olikin ollut minulle niin suuri mörkö, Matti ihmetteli jälkikäteen. Opiskeluhan on kivaa ja vie elämässä eteenpäin. Matti suhtautuu tulevaisuuteensa myönteisesti ja odottaa tulevaa työharjoittelua.
NUOTTI-valmennus auttaa syrjäytynyttä ja työtöntä nuorta
Matin tarina perustuu tositapaukseen.
Me NUOTTI-valmentajat tapaamme työssämme nuoria, joilla osalla on vaikeuksia sanoittaa omaa elämäntilannettaan ja tuoda esiin unelmiaan tai haaveitaan. Monet näistä nuorista ovat syrjäytyneitä, kuormittuneita, työttömiä. Nämä nuoret eivät tiedä, miten menisivät eteenpäin tai mitä he haluaisivat. Heillä on toiveena saada muutosta elämäntilanteeseensa, mutta heillä ei ole keinoja toimia yksin. Usein nuoret kaipaavat vain tukea muutoksen löytymiseen.
Nuorten haasteet ovat keskenään erilaisia ja jokaisen elämäntilanne on ainutlaatuinen. Yleisesti NUOTTI-valmennuksessa olevien nuorten haasteet liittyvät elämänhallintaan, opiskeluun, mielenterveyteen tai erilaisiin riippuvuuksiin.
Tavoitteet kannustavat kohti toivottua tulevaisuutta
NUOTTI-valmennuksessa ollaan usein tekemisissä laajojen ja monisäikeisten asia- ja ongelmakokonaisuuksien kanssa. Valmentajan tehtävänä on tukea nuorta muutostarpeen tunnistamisessa ja nuorelle merkityksellisten tavoitteiden asettamisessa. Valmennuksen tavoitteiden pitää olla realistisia, aikataulutettuja, mitattavia, kirjattavia ja tarkoituksenmukaisia.
Tavoitteeseen pääsemiseksi keksitään yhdessä konkreettisia keinoja, joiden avulla nuori pystyy tekemään muutostyöskentelyä. Hyvin laaditut tavoitteet kannustavat nuorta menemään kohti toivottua tulevaisuutta. Työskentelyn onnistumisen edellytyksenä on nuoren ja valmentajan välisen luottamukseen ja kunnioitukseen perustuvan vuorovaikutussuhteen luominen.
MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö on ollut NUOTTI-valmennuksen palveluntuottajana alusta lähtien kesäkuusta 2018, ja meillä on ollut ilo olla mukana monen nuoren elämässä tukemassa muutosprosessia. Nuorten onnistumisen kokemukset ja toimintakyvyn kasvaminen vievät heitä eteenpäin kuntoutumisen polulla. Työskentelymme punaisena lankana on sloganimme: Nuorta ei jätetä.
MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiön NUOTTI-valmentajat
Kristiina Elovaara ja Pia Röntynen