Skip to main content
Ajankohtaista

Nyt on oikea aika keskustella LAKU-kuntoutuksesta lääkärin kanssa

By 25.1.202426 tammikuun, 2024No Comments

Perhe ylittämässä jokeaVoit nyt hakea neuropsykiatrisen diagnoosin saaneelle 5–15-vuotialle lapselle ja hänen perheelleen tarkoitettuun, Kelan kustantamaan LAKU-perhekuntoutukseen. Keskustele hoitavan lääkärin kanssa jo alkuvuodesta, sopisiko LAKU-kuntoutus tueksi sinun nepsy-lapselle ja perheellesi. Kuntoutuspäätöksiä Kela tekee 15.3.2024 alkaen. Meillä Aamos Kuntoutus- ja terapiapalveluissa on LAKU-kuntoutukseen vapaita paikkoja 1.4.2024 alkaen.

Joustava ja monimuotoinen LAKU-kuntoutus yhdistää nepsy-lapsen perheen, perheen arkiympäristön sekä arjen toimijat. Kuntoutuksessa keskitytään arjen sujumiseen lapsen nepsy-oireiden kanssa sekä tuetaan lapsen myönteistä toimimista ja taitoja ylläpitää kaverisuhteita päiväkodissa tai koulussa. Perheen voimavarojen vahvistuminen ja lapsen kuntoutusasioiden järjestyminen voivat myös olla kuntoutuksen tavoitteina.

LAKU-perhekuntoutuksen tavoitteet ja sisältö laaditaan perheen yksilöllisten tarpeiden pohjalta yhdessä perheen, työryhmän ja lähettävän tahon kanssa. Meillä Aamos Kuntoutus- ja terapiapalveluissa LAKU-kuntoutuksesta vastaa kokenut moniammatillinen työryhmä, joka on perehtynyt neuropsykiatrisiin oireisiin ja perhekuntoutukseen. Työryhmään kuuluvat mm. psykologi, toimintaterapeutti, psykiatrinen sairaanhoitaja, sosionomi, perheterapeutti ja varhaiskasvatuksen erityisopettaja. Työryhmästämme löytyy myös useampi neuropsykiatrinen valmentaja, VIG -ohjaaja ja Theraplay-osaamista.

Perhe pelaamassa huijuvaa torniaNäin haet Kelan kustantamaan LAKU-kuntoutukseen

LAKU-kuntoutusta haetaan Kelan harkinnanvaraisena kuntoutuksena. Kuntoutushakemukseen tarvitaan julkisen terveydenhuollon lääkärin suositus kuntoutustavoitteineen. Lapsen diagnoosina voi olla ADHD, ADD, autismikirjon häiriö tai Touretten oireyhtymä.

1. Lääkärin lausunto

  • Keskustele lapsen hoitavan tahon kanssa perheesi tarpeesta Kelan kustantamaan LAKU-perhekuntoutukseen.
  • Julkisen terveydenhuollon lääkäri voi antaa suosituksen LAKU-perhekuntoutukseen.
  • Lääkäri kirjaa suosituksen kuntoutuksesta lapsen kuntoutussuunnitelmaan tai B-lausuntoon.

2. Hakemus

  • Täytä kuntoutushakemus Kelan nettivuilla. Voit myös tulostaa lomakkeen täältä: KU 132 harkinnanvaraisen kuntoutuksen hakemuslomake
  • Nimeä kuntoutukseen hakijaksi lapsesi. Nimeä hakemukseen myös kaikki muut kuntoutukseen osallistuvat perheenjäsenet.
  • Kirjoita hakemukseen palveluntuottajaksi Aamos Kuntoutus- ja terapiapalvelut.
  • Lähetä täytetty hakemus ja lääkärin suositus Kelaan.

Saat apua ja tukea hakemuksen täyttämiseen myös kotipaikkakuntasi Kelasta tai Kelan
neuvojalta, sairaaloiden kuntoutusohjaajilta tai sosiaalityöntekijöiltä.

3. Kuntoutuspäätös

  • Kela tekee kuntoutuksesta päätöksen ja ilmoittaa päätöksestä kirjallisesti sinulle. Kela ilmoittaa myönteisestä päätöksestä kirjallisesti myös meille.
  • Saatuamme myönteisen päätöksen, olemme sinuun yhteydessä sopiaksemme yhdessä kuntoutuksen aloittamisesta.

Toteutamme LAKU-kuntoutusta Kelan läntisen vakuutuspiirin alueella. Kela kustantaa kuntoutuksen ja siihen liittyvät etuudet. Lapsen molemmilla vanhemmilla on mahdollisuus saada ansionmenetyskorvausta koko kuntoutuksen ajalta. Vanhemmilla on oikeus saada myös matkakorvausta.

Lue lisää Laku-perhekuntoutuksesta