Minusta sinä olet tullut, mutta minuun sinä et jää. Sylistä kädenmitan päähän, pihan perälle, kadun ylitse. Maailman ääriin minä sinua rakastan. Sillä tulee se päivä, jolloin sinä astut asettamieni rajojen yli, enkä minä enää voi kuin antaa sinun mennä. Antaa mennä ja rakastaa koko sydämestäni. Luottaa, että tulet takaisin.
Äitiys – kiinnipitämistä ja irti päästämistä
Äitiys. Jatkuvaa tasapainoilua kiinnipitämisen ja irti päästämisen välillä. Minkälaisen suojaverkon pystytän juuri tälle lapselle? Mitä hän minulta tarvitsee kasvaakseen itsenäiseksi aikuiseksi?
Kahdeksan kuukauden iässä tyttöni vieroitti itsensä rinnasta. Kaksivuotiaana hän itki jäädessään päiväkotiin. Kahdeksan vanhana tyttöni pyysi lupaamaan, ettei hänen tarvitse koskaan muuttaa pois kotoa.
Kahdentoista ikävuoden kohdalla me vanhemmat erosimme. Asumisjärjestelyt oli tarkoitus hoitaa viikko-viikko-systeemillä. Tyttöni takertui minuun ja itki, ettei hän voi elää ilman minua. Hän sai viikonloppuisän.
Itkut vähenivät, oman huoneen ovi pysyi yhä tiukemmin kiinni. Nyt hän haluaa asua pääosin isänsä luona.
Avioero pakotti päästämään irti
Vanhempien ero ei tarkoita eroa lapsista. Väistämättä perheen hajotessa yhdessäolo lasten kanssa kuitenkin muuttuu.
Me erosimme yhteisellä päätöksellä. Molemmat huojentuneina, kun uskalsimme vihdoinkin luovuttaa. Me olimme valmiit elämään ilman toisiamme. Ero miehestäni oli helppo. Ero ydinperheestä ei.
Ero pakotti minut päästämään jossain määrin irti lapsistani. Yli viidentoista vuoden ajan olin ollut ensisijaisesti äiti. Olin edelleen äiti, mutta en samalla tavalla joka hetki kuin aiemmin.
Ero pakotti lapseni päästämään irti minusta. Erityisesti tytölleni tämä oli vaikeaa. Ensin hän takertui, sitten käpertyi itseensä ja hiljeni. Lopulta hän työnsi minut kokonaan pois. Hän työnsi koko maailman pois.
”Mayday” – Äitiydestä ei tarvitse selviytyä yksin
Minun sylini ei enää kelpaa, minun sanani vain ärsyttävät. Tuntuu kuin kaikki minussa olisi väärää ja epäonnistunutta. Rakkaudelleni näytetään keskisormea (ainakin henkisesti) ja suljetun oven takaa huutaa hiljaisuus.
Tässä taistelussa minun on oltava vakaa emäalus. Minun on yhä uudelleen lähetettävä turvasignaaleja. Minun on kestettävä, jaksettava, jatkettava.
Onneksi tiedän, että saan myös huutaa ”mayday”. Äitiydestä ei tarvitse selviytyä yksin.
Mörkö nimeltä Ahdistus
Hyvän kevään ja kesän jälkeen tyttöni heräsi taas aamuun, jossa mörkö nimeltä Ahdistus vangitsi hänet huoneeseensa. Tyttöni lähetti minulle töihin viestin kertoakseen, ettei ”pysty koulua”. Hän pyysi anteeksi.
Iltapäivällä istuimme sängyn laidalla ja hän kertoi haluavansa asua isänsä luona. Sieltä on helpompi lähteä kouluun. Ymmärsin häntä, mutta silti tuntui kuin minulta revittiin raajaa irti.
Soitin siskolleni ja itkin olevani huono äiti. En kuulemma ole.
En aina ole hyvä äiti, mutta olen ainoa, joka tytölläni on. Teen siis parhaani.
Taistelu mörköä vastaan
Aiemmin olen soittanut koulukuraattorille, -psykologille ja -terveydenhoitajalle, sosiaalipuolelle, perheneuvolaan ja psykiatrisiin palveluihin, rehtorille, luokanvalvojalle ja erityisopettajalle, Tyttö olet helmi -etäohjausta unohtamatta. Meille on tarjottu apua, mutta tyttöni on kieltäytynyt kaikesta. Hän on päättänyt selvitä yksin.
Korjaan, hän oli päättänyt selvitä yksin. Nyt on toisin. Sama mörkö on tullut takaisin. Sama mörkö pakottaa tyttöni jäämään kotiin. Tyttöni on kuitenkin vuoden vanhempi. Tyttöni myöntää ensi kertaa ääneen, että mörkö on yhä olemassa ja sitä vastaan tarvitaan isompi sotajoukko.
Niinpä soitan taas, uudelle perhekoutsille tällä kertaa. Tyttöni suostuu ehdotettuihin tukitoimiin.
Meidän taistelumme mörköä vastaan siis jatkuu. Tämä on tyttöni taistelu, mutta hänen ei tarvitse selvitä yksin. Kenenkään meistä ei tarvitse.
– Kirjoittaja on Tyttö olet helmi! -toimintaan osallistunut äiti
Tyttö olet helmi! -etäohjaus on tarkoitettu yläkouluikäikäisille tytöille ja heidän äideilleen. Maksuton toiminta on suunnattu tytöille, joilla on alkavaa mielenterveyden oireilua, kuten masennusta tai ahdistusta. Etäohjauksen tarkoituksena on tukea nuoren mielenterveyttä suojaavia tekijöitä ja tytär-äiti-suhdetta.
Aamos MLL järjestää nuorille lisäksi
Kannattaa tutustua myös MLL:n Nuortennettiin!