Neuropsykiatrisen diagnoosin saaneella lapsella tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen pulmat, tunnesäätelyn haasteet ja kuormitusherkkyys heijastuvat moniin arjen tilanteisiin. Vuorovaikutus lapsen kanssa saattaa olla hankalaa, koulunkäynti takkuilee… LAKU-perhekuntoutukseen hakeudutaan monenlaisin miettein. Tässä yleisimmät teemat, joita vanhemmat toivovat LAKU-kuntoutuksessa käsiteltävän.
1. Vuorovaikutus lapsen kanssa ja tunnesäätely
Lapsen neuropsykiatriset piirteet haastavat perheenjäsenten välistä vuorovaikutusta. Esimerkiksi tunteiden ja vireystilan säätely voi tuottaa pulmia. Tällöin lapsi saattaa kokea voimakkaita tunteenpurkauksia, jotka kestävät pitkään ja joiden aikana lapsi voi jopa vahingoittaa itseään, toisia tai yhteistä omaisuutta. Lapsen voi olla vaikea kestää rajoituksia tai sopeutua muutoksiin. Vanhempi voi kokea hämmennystä ja keinottomuutta lapsen auttamisessa käsittelemään tunteitaan ja tasaamaan vireystilaansa.
Toisinaan vanhempi on havainnut myös itsessään vastaavia ominaisuuksia tai saanut neuropsykiatrisen diagnoosin. Omien haasteiden havaitseminen voi lisätä ymmärrystä lasta kohtaan, mutta myös kasvattaa vanhemman tarvetta luoda struktuureja ja sujuvia toimintamalleja arkeen.
2. Lapsen itsetunto ja minäkuva
Vanhemmat tuovat usein esiin lapsen kielteisen käsityksen itsestään. Lapsi saattaa arjen tilanteissa syyttää itseään voimakkain sanankääntein ja tuoda esiin huonommuuden tunnetta joko näkyvämmin tai vanhemman arvioimana. Vanhempi saattaa olla huolissaan lapsen saamasta kielteisestä palautteesta ja kokemuksista, jotka ovat heijastuneet hänen itsetuntoonsa. Kuntoutuksessa voidaan yhdessä pohtia keinoja, joilla vahvistaa lapsen itsetuntoa ja luottamusta omiin kykyihinsä.
3. Sisarussuhteet
Lapsen suhde sisaruksiinsa ja tasavertaisen kohtelun mahdollistaminen mietityttävät monia vanhempia. Jääkö sisarus oireilevan lapsen varjoon? Miten sisarus voi kehittyä suotuisalla tavalla ja oppia puolustamaan itseään? Miten auttaa sisarusta tuomaan esiin omia tarpeitaan? Miten vähentää riitoja ja liiallista kilpailua sisarusten välillä?
4. Koulu
Keskeinen mietinnän aihe on myös koulu, lastemme työpaikka. Lapsi unohtelee, läksyjen teko ja kokeisiin valmistautuminen eivät suju, koulunkäynti ei motivoi ja/tai kouluun on vaikea lähteä. Toisinaan yhteistyö kodin ja koulun välillä on haastavaa ja yhteisymmärrystä tuntuu olevan vaikea saavuttaa.
Mitä voi vanhempana tehdä, jotta lapsen koulupäivä olisi turvallinen, oppiminen sujuisi, kavereita löytyisi ja koulutarvikkeet pysyisivät mukana? Mitä on mahdollista tehdä, jotta kuormitus pysyisi kohtuullisena ja lapsi tulisi koulussa kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään? LAKU-kuntoutuksessa voimme toimia vanhempien tukena kodin ja koulun välisessä yhteistyössä sekä tuoda tarvittaessa nepsy-tietoutta koulun käyttöön.
5. Kaverisuhteet, harrastusten löytäminen ja niissä tukeminen
Toisinaan vanhempien huolenaiheena ovat kaverisuhteet ja vapaa-ajan vietto. Lapsi joutuu toistuviin konflikteihin ikätovereiden kanssa, toisten toiminnan ymmärtäminen tai hyväksyminen voi olla vaikeaa, lapsi toimii impulsiivisesti tai kokee kohtaamansa pettymykset raskaina. Mielekkään ja sopivan harrastuksen tai vapaa-ajanviettotapojen löytäminen voi olla hankalaa. Lapsi saattaa jumiutua puhelimen käyttöön tai pelimaailmaan ja niiden käytölle asetettuja rajoituksia voi olla vaikea hyväksyä.
6. Siirtymätilanteet, toiminnanohjaus
Siirtymätilanteissa lapsi saattaa vaatia paljon ohjausta, muistuttelua ja patistelua. Esimerkiksi kotoa lähtemiset, aamu- ja iltatoimet tai ruokailu- ja pukeutumistilanteet saattavat vaatia paljon ohjausta, aiheuttaa kuormitusta lapselle ja koetella aikuisen kärsivällisyyttä. LAKU-kuntoutuksessa voidaan suunnitella konkreettisia toimintamalleja arjen sujuvoittamiseksi erilaisissa tilanteissa.
7. Vanhemmuus ja kasvatus, vanhemman oma jaksaminen
Miten löytää vanhempien välille yhteisiä toimintatapoja arkeen? Miten mahdollistaa arjessa vanhemman omien voimavarojen säilyminen? Miten tukea lapsen myönteistä kasvua ja kehitystä haasteista huolimatta?
Kelan kustantama LAKU-kuntoutus on tarkoitettu neuropsykiatrisen diagnoosin (ADHD, Autismikirjon häiriö, Touretten syndrooma) saaneelle 7–15-vuotiaalle lapselle ja hänen perheelleen. Voisiko sinun perheesi hyötyä LAKU-kuntoutuksesta? Kysy rohkeasti lisää. Soita 02-2777 444.
Piritta Kuusimäki, psykologi, Aamos Kuntoutus- ja terapiapalvelut
Lue lisää LAKU-perhekuntoutuksesta: https://lastenkuntoutus.fi/lapsille/laku-perhekuntoutus
Tutustu myös hakuohjeeseen ja keskustele kuntoutussuosituksesta lastasi hoitavan tahon kanssa: https://lastenkuntoutus.fi/lapsille/laku-perhekuntoutus/hakuohje-laku-perhekuntoutukseen