Skip to main content
Blogi

Miia L:n kokemus AKSEsta: ”Aamos oli minun puolellani, ajoi minun asiaani”

Nuoren naisen siluetti veden päällä

Kun Miia L astui kohti ammatillista kuntoutusselvitystä ja sisään Aamoksen ovista, tunsi hän olonsa heti tervetulleeksi. ”Minut nähtiin ennen, nyt ja jälkeen. Tehtiin konkreettinen suunnitelma, joka vastaa tilannettani, ei vaadi liikaa ja tukee oikealla tavalla tässä kohtaa kuntoutumistani.”

ENNEN – odotukseni ja tunnelmani ennen ammatillista kuntoutusselvitystä

Kun sain tietää pääseväni ammatilliseen kuntoutusselvitykseen, minussa heräsi tunteiden kirjo. Koin iloa ja toiveikkuutta, mutta myös pelkoa, hätää ja turhautumista. Halusin tulla nähdyksi ja kuulluksi sellaisena kuin todella olen. Mietin, pystynkö sanoittamaan itseäni ja muutostani, ymmärretäänkö minua. Jotta minut osattaisiin sijoittaa oikeaan kohtaan, oikeaan aikaan. Moni osa minusta on jo toipunut ja parantunutkin, mutta moni on vielä matkalla. Miten sanoittaa tätä moninaisuutta?

Minusta on niin monta kertaa tehty vääriä ja hätäisiä tulkintoja. Tungettu muottiin, alistettu, kontrolloitu ja hallittu. Supistettu olemattomiin, mykistetty. Olin valmis taisteluun: uhkatutkani täysin aktivoitunut, mieleni kuitenkin avoinna. Kaikesta siitä huolimatta mitä minulle on tapahtunut, haluan luottaa ihmisiin ja yhteiskuntaan. Väsynytkin olin – kunpa minua havainnoitaisiin niin, että voisin kokea olevani turvassa ja vahvuuksiani arvostettaisiin, todellinen kapasiteettini pääsisi esiin. Osaan olla kova ja piikit pystyssä, puolustaa itseäni viimeiseen asti, enkä luovu itsestäni enää koskaan. Haluan kohdata maailman myös avoimin sylin, hymyillen, kaikessa pehmeydessänikin. Olen järjestelmässä, haluan siltä tukea ja apua sekä puolestani itse tukea ja muuttaa sitä.

Kiviä pinotaan päällekkäinJÄLKEEN – kokemukseni AKSEsta Aamos kuntoutus- ja terapiapalveluissa

Kun astuin Aamoksen ovista sisään, tunsin oloni välittömästi tervetulleeksi. Yhteisö huokui kaikkien samanarvoisuutta, johon itsekin vakaasti uskon. Oloni oli levollinen ja vireystilani muuttui ihanteelliseksi, ei ollut tarvetta jatkuvalle uhkien arvioinnille. Mieleeni syntyi tilaa, päällimmäiset kuoreni tippuivat pois.

Aamos kuunteli kunnioittaen, mitä ytimelläni on asiaa. Ajattelu omassa tahdissa, omalla tavalla. Ilmapiiri, jota hengitin oli täynnä turvaa ja traumat väistyivät syrjään, antoivat tilaa toiveille ja haaveille. En ollutkaan niin outo tai kummallinen ja rikkinäinen kokonaisuus. Herkkyys on sallittua, suorastaan toivottavaa. Sehän on vahvuus. Vapaus ilmaista tunteita, kaikkia tunteita. Vapaus olla hiljaa. Voi täristä vihasta ja pelosta, voi lauhtua lepoon. Tuntea tuskaa ja surua, liukua iloon. Voi sulkea silmät ja luottaa, että pysyy olemassa ympärillä oleville. Kaikki kasvot näkyvillä hyväksyttyinä.

Olin hämmentynyt: jotain tällaista olin toivonut, mutta valmistautunut täysin päinvastaiseen. Minua tutkiskeltiin pehmeästi ja armollisesti. Minut nähtiin ennen, nyt ja jälkeen. Tehtiin konkreettinen suunnitelma, joka vastaa tilannettani, ei vaadi liikaa ja tukee oikealla tavalla tässä kohtaa kuntoutumistani. Aamos oli minun puolellani, ajoi minun asiaani. Poisti ristiriitaa ja taisteluasetelmaa minun ja yhteiskunnan väliltä. Tilanteeni kirkastui, sisäiset vaatimukseni hiljenivät ja ulkoiset vaatimukset siirtyivät kauemmas.

Haluan kukkia, haluan kasvaa – kaikessa mitä olen, kaikessa mitä tulen tekemään. Aamos auttoi minua näkemään entistä selkeämmin, että minunkin rakenteeni sopii tämän yhteiskunnan rakenteisiin, miten olla täällä toimiva osanen, mikä on seuraava sopiva askel kuntoutumisprosessissani. Osaan sopeutua, mutta maailma saa luvan sopeutua myös minuun. Kunnes hengitämme samaan tahtiin.

Miia L.
Blogin kirjoittaja on osallistunut Aamos Kuntoutus- ja terapiapalvelujen ammatillisen kuntoutusselvityksen palveluun.

Kelan kautta haettava maksuton ammatillinen kuntoutusselvitys eli AKSE on tarkoitettu 16–29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille sekä yli 30-vuotiaille työikäisille aikuisille, jotka kaipaavat tukea tulevaisuuden suunnitteluunsa ja oman ammatillisen tilanteensa selvittelyyn.

Jos olet 16–29-vuotias, riittää että soitat Kelan kuntoutusasioiden palvelunumeroon 020 692 205 ja kerrot haluavasi ammatilliseen kuntoutusselvitykseen. Et tarvitse lääkärinlausuntoja etkä diagnooseja. Lue lisää ja ota yhteyttä. AKSE-koordinaattori Saija Heikkinen (puh. 040 1461880, saija.heikkinen@aamospalvelut.fi) auttaa kaikissa kysymyksissä.