Retkikohteita lapsiperheille Varsinais-Suomessa
Olemme keränneet tälle sivulle tietoa lapsiperheille sopivista retkikohteista. Taulukossa alla on lista kohteista ja niiden ominaisuuksista. Kohteet on valikoitu eri puolilta Varsinais-Suomea ja ne ovat tarkoituksella luonteeltaan erilaisia – osa vaativia, osa helppokulkuisia, osasta löytyy puucee tai erilaisia ruoanlaittopaikkoja ja osasta ei.
Erilaisista retkikohteista löytyy loputtomiin hyvää tietoa verkosta, mutta oikeastaan nykyinen ongelma ei olekaan tiedon puute vaan tiedonpaljous. Toivomme, että allaolevasta taulukosta ja laatimistamme retkikohdekuvauksista on teille hyötyä, kun etsitte juuri teille sopivaa retkikohdetta.
Retkikohdekuvauksista löytyy myös vinkkejä ja ideoita siihen, mitä perheet voisivat yhdessä puuhailla esittelemissämme retkikohteissa.
Yhteenveto retkikohteista
Karpalopolku, Kurjenrahka
Karpalopolku on leikkisä tie luontoon
Kurjenrahkan kansallispuistossa kulkeva 2 km pituinen esteetön Karpalopolku on leikkisä ja iloinen polku, joka sopii kaikille kulkijoille.
Kaikki on retkeläisen lähellä!
Karpalopolku on iloinen ja kiltti polku, jolla voivat kulkea kaikki. Karpalopolku antaa luvan juosta ja mahdollisuuden rullata pyörätuolilla, sähkömopolla tai rollaattorilla. Tasainen polku ei laita sydäntä tykyttämään, mutta pyytää ottamaan kädestä kiinni.
Polku vie sammalaisen kuusimetsän kainaloon, rauhalliselle suolle ja koskettamaan kivistä kuhankuonoa. Uusituilla leveillä pitkospuilla on helppo kulkea.
Onko täällä ruuhkaa?
Hyvä sijainti ja luontopalvelut tarkoittavat myös sitä, että viikonloppuisin ja loma-aikoina monet kulkijat jakavat Karpalopolun ja alueella voi olla ruuhkaa. Jos kaipaatte omaa rauhaa, luontopolulle kannattaa lähteä arkisin, loma-aikojen ulkopuolella tai kylminä vuodenaikoina.
Mitä pakkaan reppuun Karpalopolulle?
Karpalopolulla riittää kevyt reppu, jossa on juotavaa, vähän evästä ja sään mukaan lisävaatetta. Jos pysähdytte luontotuvalle tulistelemaan tai syömään, voit jättää ylimääräiset tavarat autoon Karpalopolun kierroksen ajaksi. Karpalopolkua voi kulkea lenkkitossuissa tai muissa kevyissä kengissä.
Karpalopolulla saa
- Työntää pyörätuolia tai muita liikkumisen apuvälineitä
- Juosta ja kävellä
- Leikkiä ja nauraa
- Haistella metsän tuoksua
- Kuunnella metsän ja suon lintuja
- Katsoa maisemia
- Syödä eväät
- Poimia marjoja ja sieniä
Karpalopolulla ei saa
- Jättää roskia
- Katkoa oksia
- Antaa koiran juosta vapaana
- Kerätä sammalta tai kiviä mukaansa
- Tehdä tulia
- Pystyttää telttaa
Karpalopolun leikki luonnon ihmettelijöille
Etsi neljä keppiä ja tee niistä kehys. Miltä metsä näyttää kehyksessä? Kerää kehykseesi yksityiskohtia: sadepisaroita, hyönteisiä, vihreän värejä ja puun kuvioita. Anna kaverisi katsoa maailmaa oman kehyksesi läpi.
Karpalopolun leikki nopsajalkaisille
Kulje polkua ensin kävellen etuperin. Sitten kävellen takaperin. Näyttääkö polku samalta? Kulje polkua maan tasossa, kyykyssä kuin hiiri. Miltä pienen eläimen polku näyttää? Jos isovanhempi jaksaa nostaa lapsen reppuselkään, voi polkua katsella korkealta. Miltä luonto näyttää lapsen silmiin aikuisen korkeudelta?
Reittiohjeet
Autolla, parkkipaikan osoite on Kuhankuonontie 68, 21930 Pöytyä
Linja-autolla Turun Puutorilta (pysäkki PT5 Puutori) linjoilla 21 ja 23. Katso aikataulut täältä.
- Julkinen liikenne: Paikalle pääsee Turusta myös julkisilla huhtikuusta marraskuulle. Lue aikatauluista ja reiteistä lisää täältä.
- Kurjenrahkan karttaesite: Katso luontoon.fi-palvelun karttaesitteestä lisätietoja Kurjenrahkasta.
Halikonlahden esteetön polku
Salon Halikonlahden esteetön 2 km pituinen reitti kulkee merenrantaa ja läheisillä saarilla kulkevaa lintureittiä pitkin. Se on rauhallinen ja ystävällinen polku, joka sopii kaikille kulkijoille.
Halikonlahden esteettömällä reitillä liikut kevyesti
Halikonlahden esteetön reitti Salossa vie rauhalliselle retkelle meren rantaan. Helppokulkuinen leveä polku sekä mahdollisuudet lintujen ja rannikkoluonnon tarkkailuun tekee siitä sopivan retkikohteen rauhallisille kulkijoille.
Reitillä on esteetön tasanne lintujen tarkkailuun sekä kaksi lintutornia ja kaislikon suojissa olevia kojuja. Reitti on sulan maan aikaan turvallinen. Vaikka ranta on lähellä, on ympärillä tiheää kaislikkoa, joten veden varaan ei joudu vahingossa.
Reitillä ei ole tulipaikkaa, mutta monta mahdollisuutta pysähtyä syömään eväitä pöydän ääreen tai levähtää penkillä, jos voimat ovat vähissä.
Läheiseltä Vuohensaaren leirintäalueelta löytyy grilli, uimaranta, wc:t, kahvila ja luontopolku. Matkaa Halikonlahden esteettömän polun parkkipaikalta Vuohensaareen on vain pari kilometriä. Retket voi yhdistää toisiinsa.
Onko täällä ruuhkaa?
Halikonlahdella voi nauttia luonnon rauhasta, läsnäolosta ja antaa aikaa lapsille. Lintujentarkkailuaikaan maalis-huhtikuussa paikalla on lintuharrastajia, mutta muulloin Halikossa on mahdollisuus omaan rauhaan. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.
Mitä pakkaan reppuun Halikonlahden esteettömälle polulle?
Halikonlahdelle riittää kevyt reppu, jossa on juotavaa, vähän evästä ja sään mukaan lisävaatetta. Jos haluatte tutustua suistoalueen lintuihin, ottakaa mukaan lintukiikari ja -opas. Halikonlahdella voi kävellä lenkkitossuissa tai muissa kevyissä kengissä.
Halikonlahden esteettömällä polulla saa
- Työntää pyörätuolia tai muita liikkumisen apuvälineitä
- Juosta ja kävellä
- Leikkiä ja nauraa
- Tarkkailla rannikon lintuja ja muuttolintoja matkallaan
- Haistella meren tuoksua
Halikonlahden esteettömällä polulla ei saa
- Jättää roskia
- Häiritä lintuja tai niiden pesintää
- Antaa koiran juosta vapaana
- Tehdä tulia
- Pystyttää telttaa
Halikonlahden lintuvisa
Katselkaa taivaalle, veteen ja kaislikkoon. Kuunnelkaa ympäristöä. Jokainen voi pitää omat pisteet mielessään. Pisteet voi merkitä muistiin paperille tai puhelimeen. Pisteet voi kerätä myös kaikki yhdessä. Pääsettekö 10:een vai yllättekö yhdessä 100:aan?
- Jokaisesta lentävästä linnusta saa 1 pisteen. Jokaisesta uivasta linnusta saa 2 pistettä.
- Jokaisesta tunnistusta linnusta, jonka nimen tietää, saa 5 pistettä. Lintukirjaa saa käyttää apuna.
- Jokaisesta kuulemastaan linnusta, jonka laulun tai äänen tunnistaa saa 10 pistettä. Nettiä ja puhelinta saa käyttää apuna.
Tunnetko nämä linnut?
Halikonlahen esteettömällä polun varrelta voit nähdä näitä lintuja: kyhmyjoutsen, laulujoutsen, kanadanhanhi, valkoposkihanhi, merihanhi. Tunnistatko lisäksi nämä: tukkasotka, punasotka, nokikana ja silkkiuikku?
Reittiohjeet
Autolla: parkkipaikan osoite on Satamakatu 49. HUOM! Parkkipaikka löytyy noin 1 km Googlen navigaattorin näyttämän paikan jälkeen Satamatien vierestä oikealta, ennen lintupolun parkkipaikkaa.
Perille asti ei pääse julkisilla kulkuvälineillä.
- Pääset perille autolla: Esteettömän polun parkkipaikka sijaitsee 1 km Vuohensaareen päin Satamakatu 49 jälkeen, hieman ennen lintupolun parkkipaikkaa. Mutta auton voi jättää myös lintupolun parkkipaikalle.
- Halikonlahden esteettömän polun esittely Salon kaupungin sivuilla. Katso myös kartta.
Haijaisten luontopolku
Naantalin Haijaisten ulkoilualueella kulkeva 3 km Silmu-luontopolku on hyvin merkitty metsäinen ja mäkinen reitti, joka sopii liikunnalliseen metsäseikkailuun.
Vaellustunnelmaa ja metsän henkeä!
Haijaisten luontopolku on seikkailullinen ja liikunnallinen polku, joka polveilee vaihtelevassa maastossa. Matkalla voi piipahtaa näköalapaikalle tai pysähtyä laavulle. Leveää ja hyvin merkittyä polkua on helppo seurata ja ympärillä voi tuntea ikimetsän tunnelmaa.
Polun loppuosassa on laavupaikka ja puucee. Haijaisten parkkipaikalta lähtiessä laavupaikalle pääsee myös tietä pitkin. Reittiin on mahdollista yhdistää vierailu näköalapaikalla. Sinne mennessä täytyy ottaa huomioon näköalapaikan jyrkänne, jota ei ole aidattu. Retkeen voi yhdistää frisbeegolfia Haijaisten radalla.
Onko täällä ruuhkaa?
Haijaisten luontopolku on suosittu, mutta metsään mahtuu monta kulkijaa, joten polulta löytää myös omaa rauhaa.
Mitä pakkaan reppuun Haijaisten luontopolulle?
Haijaisten luontopolulla riittää kevyt reppu, jossa on juotavaa, vähän evästä nuotiolla laitettavaksi ja sään mukaan lisävaatetta. Alueelle voi ottaa mukaan myös frisbeegolf-kiekot. Haijaisten Silmu-luontopolkua voi kulkea saappaissa tai tukevammissa vaelluskengissä.
Haijaisten luontopolulla saa
- Juosta ja kävellä
- Leikkiä piilosta ja nauraa
- Kuunnella metsän ääniä
- Katsoa maisemia
- Syödä eväät
- Poimia marjoja ja sieniä
Haijaisten luontopolulla ei saa
- Jättää roskia
- Katkoa oksia
- Antaa koiran juosta vapaana
- Kerätä sammalta tai kiviä mukaansa
Haijaisten Silmu-luontopolun leikki
Miten liikkuu metsäjänis? Kulje jäniksen tavoin 10 metriä. Mitä hirvi syö? Etsi hirvelle sopivaa ruokaa metsästä. Mihin ilves kiipeäisi? Nouse kaatuneen puun rungolle kuin ilves. Keksikää lisää suomalaisia metsän eläimiä ja matkikaa retkellä niiden elintapoja. Mitä eläimiä itse haluaisitte olla?
Reittiohjeet
Autolla, parkkipaikan osoite on Suutarintie 5, Naantali
Hirvisuon laavu
Pöytyällä paikallisen retkeilyseuran ylläpitämällä Hirvisuon laavulla on oma rauha retkeillä, pitää ääntä ja leikkiä villejäkin leikkejä. Luonto antaa tilaa purkaa energiaa.
Hirvisuon laavu voi olla lasten uusi lempipaikka
Kallion päällä sijaitseva Hirvisuon laavu tarjoaa mahdollisuudet seikkailuun ja villiin leikkiin.
Hirvisuon laavu Pöytyällä on lyhyen ja helppokulkuisen polun päässä. Pellon yli poikkeavalta reitiltä voi ottaa puut mukaan ja jatkaa metsään kauniille laavupaikalle.
Hirvisuon laavulle pääsee vain autolla. Parkkipaikalle mahtuu useampikin auto, mutta matkalle kannattaa valita Heikinsuontien reitti, joka ei kulje yksityisteitä pitkin. Puucee, laavu ja eväspaikka löytyvät lyhyen, noin 750 m polun päästä.
Hirvisuon laavu on suojainen metsäpaikka, johon sopii istuminen tulilla, keppileikit, kovat äänet ja lasten nauru. Paikalta löytyy valmiit makkaratikut. Laavulta voi myös poiketa viereiselle Hirvisuolle. Kallion alta lähtee patikkareitti.
Hirvisuon laavulle pääsee vain autolla. Parkkipaikalle mahtuu useampikin auto, mutta matkalle kannattaa valita Heikinsuontien reitti, joka ei kulje yksityisteitä pitkin. Puucee, laavu ja eväspaikka löytyvät lyhyen, noin 750 m polun päästä.
Onko täällä ruuhkaa?
Hirvisuon laavu on kaukana maailman kiireestä. Sen eristynyt sijainti tekee siitä sopivan paikan, kun haluatte pois ihmispaljoudesta ja ruuhkista. Laavu on kuitenkin niin kiva paikka, että voisi kuvitella paikallistenkin saapuvan sinne kesäiltaisin ja viikonloppuisin makkaranpaistoon.
Mitä pakkaan reppuun Hirvisuon laavulle?
Matkalle riittää riittää kevyt reppu, jossa on juotavaa, vähän evästä, grillattavaa ja sään mukaan lisävaatetta. Jos haluatte vuolla itse makkaratikut tai tehdä kaarnaveneitä, ottakaa mukaan puukko ja tietenkin laastaria. Metsäinen sijanti mahdollistaa lintujen tarkkailun. Ota mukaan myös kiikari ja lintukirja.
Hirvisuon laavulla saa
- Leikkiä villejä leikkejä ja kerätä keppejä maasta
- Laittaa tulet ja laittaa yhdessä ruokaa
- Kuunnella ja tarkkailla lintuja
- Kulkea suon reunaa
- Kerätä marjoja ja sieniä
Hirvisuon laavulla ei saa
- Repiä tai kerätä sammalta tai jäkälää
- Metsästää tai kalastaa, hätyyttää eläimiä tai rikkoa pesiä
- Pitää lemmikkejä vapaana
- Roskata
Hirvisuon laavulla saa juosta ja leikkiä
Leikkikää vaikkapa piilosta tai hippaa. Kokeilkaa, mitä kapteeni käskee tai varokaa laavaa hyppimällä kiveltä toiselle.
Reittiohjeet
Autolla, parkkipaikan osoite on Reunamaantie 79, 21840 Pöytyä
Vaisakon lehto
Salossa sijaitseva Vaisakon lehto ja sen 4 km luontopolku on suosittu ulkoilukohde lämpiminä ja valoisina vuodenaikoina. Polveileva reitti tarjoaa paljon tutkittavaa nuorelle tieteilijälle. Sesongin ulkopuolella ja arkisin Vaisakossa on hiljaista.
Vaisakon lehto on täynnä tutkittavaa ja opittavaa!
Vaisakon lehdon luontopolku Salossa kulkee pitkospuilla sekä hyvin merkityllä polulla jalopuumetsiköiden läpi. Välillä polku levenee lähes tieksi ja toisinaan se hyppii ja kiemurtelee kapeana lehdon aluskasvillisuuden läpi ja kaatuneiden puidenrunkojen yli.
Vaisakkoon pääsee vain autolla. Parkkipaikalla on mukavasti tilaa. WC:tä, tuli- tai evästelypaikkaa ei ole.
Polku nostaa välillä sykettä. Kaikkein helpoimmasta päästä Vaisakon luontopolun reitti ei ole.
Vaisakkoon kannattaa lähteä nuoren tutkijan kanssa, tutustumaan luontoon kaikessa rauhassa. Ottakaa mukaan luuppi tai suurennuslasi, kasvi- ja hyönteiskirja, lintujen tunnistusopas, kamera ja muistiinpanovälineet. Luontopolkuopasteet tarjoavat paljon tietoa. Polulla voi pysähtyä kuuntelemaan lintuja ja syödä eväät puunrungon päällä istuen.
Onko täällä ruuhkaa?
Vaisakon lehto on pidetty paikka. Sinne tulevat kuntoilijat ja koiranulkoiluttajat nauttimaan jalopuulehdon vehreää lähes viidakkomaista tunnelmaa. Sijainti Salon kaupungin läheisyydessä tarkoittaa sitä, että paikalla voi olla muitakin vierailijoita varsinkin viikonloppuisin.
Jos kaipaatte omaa rauhaa, luontopolulle kannattaa lähteä arkisin, loma-aikojen ulkopuolella tai kylminä vuodenaikoina.
Mitä pakkaan reppuun Vaisakon lehtoon?
Vaisakon lehdossa riittää kevyt reppu, jossa on juotavaa, vähän evästä ja sään mukaan lisävaatetta. Jos haluatte tutustua lehdon puihin, lintuihin ja vuokkoihin, ottakaa mukaan kasvi- ja lintukirjoja, luuppi, kiikarit ja muistiinpanovälineet.
Vaisakon lehdossa maa voi olla vähän märkää, joten siellä kannattaa olla kumisaappaat tai tukevammat lenkkarit.
Vaisakon lehdossa saa
- Juosta ja kävellä
- Leikkiä ja nauraa
- Tutkia lehdon kasveja
- Kuunnella lehdon lintuja
- Oppia lisää lukemalla luontopolun opasteita
- Syödä eväät
Vaisakon lehdossa ei saa
- Kerätä sieniä tai marjoja
- Leiriytyä tai tehdä tulia
- Ottaa mitään osia kasveista, edes kuolleita keppejä
- Metsästää tai kalastaa, hätyyttää eläimiä tai rikkoa pesiä
- Pitää lemmikkejä vapaana
- Roskata
Vaisakon lehdon tehtäviä luonnontutkijoille
Ota mukaan luuppi tai suurennuslasi.
Tutki puiden runkoja. Näetkö hyönteisiä tai kasvaako puissa sieniä?
Ota mukaan lintukirja ja kuuntele. Miten lehdon linnut laulavat? Osaatko matkia niitä?
Reittiohjeet
Autolla, parkkipaikan osoite on Palttatie 22c, Salo
Kemiön ulkoilureitti
Kemiön ulkoilureitillä voit edetä lyhyin askelin tai kulkea kauas. Helppo 1 kilometrin pituinen reittiosuus laavulle eväitä syömään ja takaisin lähtöpisteeseen sopii leikkiin, tutkimiseen ja rauhalliseen askeltamiseen.
Kemiön ulkoilureitti on helppo ja hauska
Laavulla käpytikka koputtaa puun kylkeä. Kemiön saaren ulkoilureiteillä on monta erilaista polkua. Helppoon päiväretkeen lasten kanssa sopii terveysaseman takaa lähtevä ja palaava 1 kilometrin pituinen reitti.
Metsän läpi kulkiessa voi kokea luonnossa olemisen iloa. Talojen katot katoavat puiden taakse ja ympärillä on kaunista vanhaa sekametsää. Pakkaa reppuun muutama halko, pysähtykää laavulle tekemään tulet ja syömään eväät. Muistakaa kuitenkin, että laavulla ei ole puuceetä.
Onko täällä ruuhkaa?
Kemiön ulkoilureitillä on muitakin kulkijoita lenkillä ja koiraa ulkoiluttamassa. Mutta metsään mahtuu kulkemaan ja laavullakin on hiljaista. Laavua ympäröivillä tasaisilla kallioilla voi leikkiä ja juosta turvallisesti.
Mitä pakkaan reppuun Kemiön ulkoilureitille?
Kemiön saaren ulkoilureitille pitää pakata omat klapit reppuun mukaan. Laavulla on tulipaikka, mutta ei puita. Muuten riittää kevyt reppu, jossa on juotavaa, vähän evästä ja sään mukaan lisävaatetta.
Kemiön ulkoilureitillä saa
- Ajaa pyörällä
- Juosta ja kävellä
- Leikkiä ja nauraa
- Kerätä marjoja ja sieniä
- Pysähtyä nuotiolle nauttimaan retkieväät
Kemiön ulkoilureitillä ei saa
- Jättää roskia
- Häiritä lintuja tai niiden pesintää
- Antaa koiran juosta paana
- Repiä sammalta
- Katkoa oksia
Kemiön ulkoilureitin suunnistustehtävä
Ottakaa kompassi taskuun. Kun lähdette liikkeelle, tutkikaa kompassista, mihin ilmansuuntaan olette menossa. Punainen nuoli osoittaa pohjoiseen. Kun palaatte lähtöpaikalle, mihin suuntaan silloin kuljette?
Tunnetko metsän puut?
Valitkaa jokainen reitin varrelta lempipuunne. Miltä se näyttää? Peittäkö runkoa kaarna vai tuohi? Onko puu kapoinen vai jo jykevä tukki? Mikä puulaji se on? Tuntevatko kaikki retkeläiset kuusen, männyn, koivun ja pajut?
Reittiohjeet
Autolla: Kemiön terveyskeskuksen parkkipaikka, Vårdbackantie 4-6, 25700 Kemiö
Julkisilla: Sekä Salosta että Kemiöstä Taalintehtaalle kulkevat linja-autot pysähtyvät terveysaseman pysäkillä Vretantiellä. Katso aikataulut www.matkahuolto.fi
Kemiön ulkoilureitin esittely löytyy Kemiön kunnan sivuilta. Katso myös kartta.
Palaute ja yhteystiedot
Jos retkikohde-esittelyistämme on ollut teille hyötyä tai iloa, pyytäisimme teitä muistamaan meitä lyhyellä tekstiviestillä, puhelulla tai sähköpostilla. Arvostamme toki myös kriittistä palautetta aivan yhtä lailla. Yhteystietomme löydätte tämän sivun alalaidasta. Palautteenne on meille tärkeää.
Yhteystiedot:
Markus Mattsson
Hankepäällikkö, psykologi, eräopas
044 706 4196
markus.mattsson(at)mll.fi