Skip to main content

”Mun oma keho on hyvä.

Siinä on hyvä olla.”

KEHORAUHA: lapsen oikeus, aikuisten velvollisuus

”Kuulen joka päivä, kuinka jonkun ulkonäköä haukutaan.” Lapsi, 11 vuotta
”Kunpa lapseni hyväksyttäisiin sellaisena kuin hän on.” Vanhempi

Me Lapsen arvokas keho -hankkeen #kehorauhanturvaajat kokosimme tänne materiaalia ja kehitimme uutta, lapsiperheiden yhdessäoloon sekä arjen aktiivisuuteen innostavaa toimintaa. Somessa heitetyn ”karsi herkut, lisää liikuntaa” -kommentin sijaan ylipainoisen lapsen vanhemmat kaipaavat tukea perheen tilanteen ääreen pysähtymiseen ja perheelle soveltuvien tapojen löytämiseen matkalla kohti arjen tasapainoa. Tähän tarvitaan tukea kokemusasiantuntijoilta, muilta vastaavassa tilanteessa olevilta vanhemmilta, lapsen lähipiiriltä sekä ammattilaisilta – kaikilta aikuisilta.

Tavoitteemme on, että jokainen lapsi saisi kasvurauhan. Ja yhä harvempi tulisi kiusatuksi.

#lapsenarvokaskeho #kehorauhanturvaajat

Äiti ja poika puun ympärillä

Jokaisella aikuisella on tärkeä rooli

Ylipainoisen lapsen kehosuhteen tukemiseen tarvitaan jokaista lähipiirin aikuista – opettajasta terveydenhoitajaan, harrasteohjaajasta somevaikuttajaan. Vanhemmilla on päärooli, mutta hekin tarvitsevat tukea – niin ystäviltä ja sukulaisilta kuin kasvatuksen ja terveydenhuollon ammattilaisilta.

#kehorauhanturvaajat

Hei, me olemme #kehorauhanturvaajia! Lähde sinäkin mukaan.

5 vinkkiä, miten tuet ylipainoisen lapsen kehosuhdetta

1. Iloitse onnistumisista, kehu ja kannusta.
2. Opeta lasta tunnistamaan kehon tuntemuksia.
3. Kosketa. Viesti hyväksynnästä ja välittämisestä.
4. Tarkastele omaa painopuhettasi.
5. Puutu kiusaamiseen rohkeasti ja ennaltaehkäisevästi.

Lue lisää
Kokkikerho

Aikaorava.fi: ”Oravat piilotettu – saa etsiä!”

Aikaorava-perhepeli tarjoaa vauhtia ja kinkkisiä vinkkipähkinöitä pelaajien purtavaksi. On aika kisata aikaa vastaan!

Perheitä yhdessäoloon, ulkoiluun ja perheenjäsenten vahvuuksien huomaamiseen kannustavaa peliä voi pelata aina uudestaan ja missä vaan: lähimetsikössä, kesämökillä, mummolan pihapiirissä…Tarvitsette vain älypuhelimet ja oravakortit. Sopii myös ammattilaisten käyttöön – testattu on!

#aikaorava

Klikkaa peliin
Meidän perheen tähti

Pysähdy ja katso, miten teidän perheen tähti loistaa

Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, millaisia kokemuksia perheenjäsenillä on arjesta. Mikä sujuu hyvin ja mikä haastaa? Miten lisätä hyvää mieltä arkeen?

Lapsen kokemus voi olla erilainen kuin vanhemman. Kokeilkaa Meidän perheen tähteä tai muita Neuvokas perhe -materiaaleja tukemaan lapsen tervettä kehosuhdetta.

Lue lisää
Lapsen arvokas keho

Tule mukaan FB-ryhmäämme ”Perhe-elämää ja painohuolia”

Huolestuttaako lapsesi paino? Murehditko lapsen vähäistä liikkumista tai syömiseen liittyviä asioita? Kiusataanko lastasi painon vuoksi?

Et ole yksin. Vertaistukea on tarjolla suljetussa FB-ryhmässä, jossa voit kysyä mieltäsi askarruttavista asioista ja vaihtaa ajatuksia kokemusasiantuntijoiden, toisten samassa tilanteessa olevien vanhempien kanssa.

Liity ryhmään
Lapsi tasapainottelee

Totta vai tarua? 3 väitettä lapsen painonnoususta ja vanhemmista

1. Lapsen painoon vaikutetaan parhaiten antamalla vanhemmille terveellisten elintapojen ohjeita 2. Lapsen painonnousuun on aina selkeä syy. 3. Lapsen painonnousun taustalla on välinpitämättömät vanhemmat.

Väitöskirjatutkija, terveydenhoitaja Terhi Koivumäki tutkii painostigmaa vanhemmuuden kautta: millaisia asenteita liittyy vanhempiin tilanteessa, kun lapsen paino nousee.

Lue Terhin blogi

4 webinaaria asiantuntijoilta vanhemmille

Hei ammattilainen! Oletko miettinyt, miten puhut kehoista ja ruuasta?

Perheiden kanssa työskennellessä on tärkeää miettiä, millaiseen keho- ja ruokasuhteeseen ohjaamme lapsia ja heidän vanhempiaan. Se miten suhtaudumme omaan kehoomme heijastuu aina myös asiakastilanteisiin.

Tutustu Sydänliiton Neuvokas perheen ammattilaissivuihin ja löydä työkaluja sinun ja työyhteisösi tueksi. Kuten esimerkiksi Miten lisätä kehorauhaa? -huoneentaulu.

#kehorauhanturvaajat

Lue lisää
Koululainen terkan luona

Ehdoitta hyväksyvä katse

Lapsen arvokas keho -kehittämishankkeen ryhmätoiminnassa on sovellettu voimauttavan valokuvauksen menetelmää, jossa on kyse vastavuoroisuudesta ja yhteydestä. Perheillä on ollut mahdollisuus pysähtyä oleellisten kysymysten äärelle: miten saan nähdä sinut, mikä on sinulle arvokasta ja totta? On lupa huomata ja näyttää että se, mikä koskettaa itseä, koskettaa ja vaikuttaa myös toiseen.

#lapsenarvokaskeho

Lapsi pitää kädestä

Mitä voin tehdä vanhempana? Jos lastani kiusataan. Jos lapseni kiusaa.

1. Osoita, että olet kiinnostunut lapsen kuulumisista. Kysele lapselta, miten muiden käytös vaikuttaa häneen.
2. Ota yhteyttä opettajaan. Koulun velvollisuus on puuttua kiusaamiseen.
3. Keskustele rauhallisesti sekä opettajan että lapsesi kanssa, jos lapsesi on kiusannut toista lasta. Tee selväksi, ettet hyväksy kiusaamista, mutta hyväksyt lapsesi ja rakastat häntä.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL tarjoaa vertaistukea verkossa kiusaamista kokeneiden 7–12-vuotiaiden lasten vanhemmille.

Lue lisää, ilmoittaudu

Vertaistukea kiusaamista kokeneiden 7–12-vuotiaiden lasten vanhemmille

Miltä tuntuu, kun omaa lasta kiusataan? Mietitkö, miten voisit tukea lastasi? Haluaisitko jakaa kokemuksia muiden samaa kokeneiden vanhempien kanssa verkossa?

Vanhemmilla on tärkeä rooli kiusatun lapsen tukemisessa, mutta on tärkeää pitää huoli myös omista voimavaroista ja jaksamisesta. Kiusattujen lasten vanhempien vertaisryhmä tarjoaa mahdollisuuden kertoa, miltä sinusta vanhempana tuntuu. Ryhmässä jaetaan osallistujien kokemuksia kiusaamisesta sekä sen vaikutuksesta vanhemmuuteen. Vertaisryhmässä etsitään yhdessä toivon ja selviytymisen näkökulmia sekä keskustellaan siitä, kuinka omaa lasta voi tukea.

Jokainen kiusaamiskokemus lapselle ja vanhemmalle on liikaa – riippumatta siitä kauanko kiusaamista on ilmennyt, millaisessa muodossa tai kuinka usein kiusaamista ilmenee. Jokaisen kokemus on henkilökohtainen eikä sitä verrata muiden kokemuksiin. Ryhmään osallistuessasi saat itse päättää, minkä verran ja mitä haluat kertoa kokemastasi.

MLL:n vertaistukiryhmä on suunnattu kiusaamista kokeneiden 7–12-vuotiaiden lasten vanhemmille, ja sitä ohjaavat MLL:n kouluttamat ohjaajat. Osallistumistietosi ovat vain ohjaajien käytössä, ja ryhmässä voi esiintyä pelkällä etunimellä. Suomenkielinen, maksuton ryhmä kokoontuu kuusi kertaa, kerran viikossa. Verkkoryhmä mahdollistaa sen, että voit tulla mukaan paikkakunnasta riippumatta.

Katso täältä ryhmien aikataulut ja ilmoittaudu mukaan

Akuutissa tilanteessa apua vanhempainpuhelimesta tai chatista

Vanhempainpuhelimessa voit puhua mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta. Kanssasi keskustelee MLL:n kouluttama päivystäjä. Voit ottaa nimettömänä yhteyttä puhelimitse, chattaamalla tai kirjoittamalla nettikirjeen. Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia, puheluita ei nauhoiteta eikä henkilöllisyyttäsi pystytä selvittämään. Puhelu on maksuton.

Vanhempainpuhelimen numero on 0800 92277. Puheluusi vastataan:
maanantaisin klo 10–13 ja 17–20
tiistaisin klo 10–13 ja 17–20
keskiviikkoisin klo 10–13
torstaisin klo 14–20
perjantaisin klo 10-13

Chat päivystää:
maanantaisin klo 10–13
tiistaisin klo 10–13
torstaisin klo 17–20
perjantaisin klo 10–13

Lisätiedot täältä

Metsäretken eväät Marttojen reseptipankista

Meneekö testiin? Mausteinen retkikeitto syntyy hyvin niin kanasta kuin tofustakin – ja kulkee evästauolle termoksessa. Nuotiolla valmistuvat kätevästi sekä perunamunakas ja pestovartaat että appelsiini-mutakakut.

Evästauko ja kokkailu ulkona ovat lasten mielestä ihan parasta metsäretken antia. Juhlavuotensa teemaksi metsän valinnut 125-vuotias marttajärjestö vei toukokuiset syntymäpäiväjuhlansa metsään ja tarjoilee ympärivuotisiin retkiin sopivaa reseptiikkaa nettisivuillaan.

21 retkiruokaa – klikkaa

Evästauko on metsäretken kohokohta

Marttojen reseptipankissa on yli 1500 reseptiä kotikokeille. Retkiruokaideoita on tarjolla aina pizzzataskuista ja rieskarullista tahinikaakaoon ja marinoituun lehtikaali-grillisalaattiin. Voitte valmistella eväät etukäteen kotona tai kokkailla ulkotulilla. Tässä muutama suositus:

https://www.martat.fi/reseptit/mausteinen-kanakeitto/
https://www.martat.fi/reseptit/pestovartaat/
https://www.martat.fi/reseptit/perunamunakas-2/
https://www.martat.fi/reseptit/appelsiini-mutakakku-nuotiolla/

Täällä kaikki 21 retkiruokareseptiä à la Martat

Reseptien ravintosisältö- ja hiilijalanjälki -tiedot ovat annosta kohti. Ne ovat laskettu Rategia Oy:n Miils-ohjelmalla. Ravintoarvolaskelmat perustuvat Finelin tietoihin ja hiilijalanjälkilaskelmat Luken tietoihin. Hiilijalanjälkilaskelmat ovat suuntaa antavia.

Mausteinen kanakeitto