Skip to main content

Muutto

Aika kuluu nopeasti, välillä se tuntuu suorastaan kiitävän. Tulimme Parantolanmäelle seitsemän ja puoli vuotta sitten, aprillipäivänä

Tulimme vakain aikein, istutimme Parantolan pihalle juhlavin menoin Huvitus-omenapuun. Meille se symboloi toiminta-ajatuksemme historiallisia juuria, mutta ennen kaikkea tulevaisuutta. Omenapuun kasvutarinassa vuodet eivät vielä ole olleet satoisat, mutta keväisin se on kukkinut ja runko on hieman vahvistunut. Ajatus oli, että yhdessä kasvaisimme tuottamaan jotain hedelmällistä ja että meistä kehittyy luotettava kumppani lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kentälle. Näin pitkälti kehittyikin. Ylpeänä voin sanoa, että osaamisemme perheiden kanssa tehtävässä työssä on ollut laadukasta.

Samaan aikaan maailma ja toimintaympäristö ympärillämme on monella tavalla muuttunut. Myös palvelujen hankinnan maailma on muuttunut ja koventunut. Emme valitettavasti ole kyenneet rakenteellisilla kuluillamme sellaiseen hintatasoon, että olisimme näissä kilpailutuksissa pärjänneet. Olemme menettäneet monena perättäisenä vuotena useita isoja kuntoutuspalveluja, joita varten olimme tiloja vuokranneet ja kunnostaneet. Korona vaikeutti entisestään tilannettamme. Peiliinkin olemme toki katsoneet.

Vuokralaisen roolissa olemme seuranneet Parantolan ympärillä käytävää keskustelua koko toimintamme ajan: miten sitä kehitetään, kuka vaalii kulttuurihistoriallisia arvoja, mitä tapahtuu metsille, haluaako joku sen ostaa, kuka opastaa turisteja, millaisilla resursseilla kiinteistöstä huolehditaan, tuleeko kohteesta museokohde, onko lapsiperheiden kuntoutukselle sijaa?

Useamman vuoden harkinnan jälkeen olemme päätyneet siihen, että selvitäksemme on tehtävä isoja ratkaisuja. Niitä olemme joutuneet tekemään, osa niistä melko kipeitäkin. Kekrin ja halloweenin aikaan me suuntaamme kohti uutta.

Toimintamme jatkuu Turussa hieman erilaisella konseptilla. Keskitymme ainakin seuraavat vuodet avokuntoutus- ja asiantuntijapalveluihin. Keltaiset portaat saavat nyt jäädä ilahduttamaan uusia toimijoita.

Lähtöpäivänä ajan yhden ylimääräisen kierroksen Parantolaan johtavalle tielle rakennetussa uudessa liikenneympyrässä ja otan vauhtia kohti uusia mahdollisuuksia.

Kiitämme Parantolaa ja Paimiota näistä vuosista. Kiitos ja näkemiin!

Katariina Pärnä