Skip to main content
Blogi

AKSE-tiimiläisen kokemuksia: Miten reittisuunnitelma kohti määränpäätä muotoutuu

AKSE-tiimiläisen kokemuksia”Kohtaamisista tulee paljon kiitosta, mutta antoisinta on kuulla asioiden tulleen selkeämmiksi. Olemassa olevat tai aluillaan olleet suunnitelmat ja ajatukset ovat saaneet lihaa luidensa ympärille ja hahmottuneet konkreettisiksi sekä saavutettaviksi. Määränpäähän on muodostunut reittisuunnitelma”, kuvailee AKSE-tiimiläinen Valtteri Liimula.

Kun kuulin meidän aloittavan ammatilliset kuntoutusselvitykset uutena kuntoutuspalveluna, olin kiinnostunut, mutta hieman varautunut. Olin kuullut usealta NUOTTI-valmennettavalta AKSE-kokemuksia: runsas määrä lomakkeita ja henkilökuntaa, sekava käsitys palvelun tarkoituksesta ja annista. Verrattuna minulle ennestään tuttuihin työmuotoihin palvelu vaikutti nopeatempoiselta ja hyvin tiiviiltä. Pyrkimys oli toki selkeä: ottakaa selvää kuntoutujan nykytilanteesta, tulevaisuuden toiveista ja mahdollisista vaihtoehdoista. Päällimmäiseksi jäi toive siitä, että prosessin jälkeen meidän asiakkaamme olisivat vähintään yhtä hyvin ajan tasalla siitä mitä ja miksi tehtiin kuin me työntekijät.

”Nostetaan haasteita pöydälle, pyöritetään niitä eri näkökulmista”

AKSEn startissa minulla oli melko pieni rooli työelämäasiantuntijana, kun NUOTTI-valmennukset pysyivät päätehtävänäni. Palvelukokonaisuus tuntui suurelta, mutta tiimin ytimessä olevat työkaverit tuntuivat hanskaavan homman hyvin ja pääsin itsekin kärryille kuntoutusprosessin rakenteesta sekä siihen liittyvistä vaiheista.

Kuntoutujat tuntuivat alkuun hieman häkeltyneiltä avoimista kysymyksistä ja meidän keskustelutyylistä, mutta asioista kuitenkin saatiin kiinni. Haasteita nostettiin pöydälle ja pyöriteltiin eri näkökulmista. Erilaisia mahdollisesti palvelujärjestelmään ja elämäntilanteeseen soveltuvia kuntoutus- ja tukimuotoja ihmeteltiin voimavaroja ja toiveita huomioiden. Joskus suuntaviivat tuntuivat selkeiltä. Toisinaan vaihtoehtoja oli useita, osa samankaltaisia ja toiset vahvasti toisistaan eriäviä.NUOTTI-valmentaja

”AKSEa pystyy soveltamaan ja muokkaamaan olosuhteiden mukaan”

Kun roolini tiimissä kasvoi, pääsin yhdessä muiden kanssa pyörittämään koko prosessia. Onneksi suuri osa olikin jo sisäistetty, mutta opittiin toki virheistäkin. Ensimmäisenä omaohjaajaviikkona unohdin kutsua asiakkaani paikalle. Maanantaiaamuna heitä odotellessa iski ymmärrys hiljalleen vasten kasvoja. Onneksi he ehtivät paikalle jo tiistaina ja päästiin hommiin. Kiireisentuntuista kuntoutusselvitystä pystyikin lopulta yllättävän nopeasti soveltamaan ja muokkaamaan olosuhteiden mukaan, mikä tulikin usein tarpeeseen. Elämä asettuu usein aikataulujen kanssa poikkiteloin, ja niitä pääseekin jumppaamaan uusiksi lähes joka kerta kun ollaan uuden AKSE-asiakkaan kanssa aloittelemassa.

”On hienoa saada palautetta, että asiat ovat selkeytyneet”

Syksyllä 2023 vahvistui käsitys siitä, että yksityiskohdat – vaikka tärkeitä ovatkin – eivät paina kuntoutusprosessissa niin paljon kuin asioiden äärelle pysähtyminen ja aito vuorovaikutus.

Kuntoutujien palaute on ollut hienoa kuultavaa. Kohtaamisista tulee paljon kiitosta, mutta antoisinta on kuulla asioiden tulleen selkeämmiksi. Yllättävän harvoin suunnitelmat muuttuvat suuresti, mihin olen pidemmissä prosesseissa jossain määrin tottunut. Sen sijaan olemassa olevat tai aluillaan olleet suunnitelmat ja ajatukset ovat saaneet lihaa luidensa ympärille ja hahmottuneet konkreettisiksi sekä saavutettaviksi. Määränpäähän on muodostunut reittisuunnitelma.

Keväällä 2024 prosessi on hioutunut vahvan tiimin ohjauksessa. Oma roolini on taas hieman kevyempi ja pääsen olemaan enemmän läsnä, mikä sopii minulle hyvin. Nyt ammatilliset kuntoutusselvitykset täydentävät mukavasti sitä kokonaisuutta, minkä parissa työskentelen.

On mielenkiintoista saada tasaiseen tahtiin silmäyksiä uusiin elämäntilanteisiin ja päästä pyörittelemään niitä ympäri. Mitkä hommat toimivat ja mihin tarvittaisiin tukea? Mitä toivottaisiin lisää ja minne? Minkä tahojen kanssa ollaan jo tekemisissä ja keitä olisi hyvä kutsua mukaan tukijoiden joukkoon? Ja ensimmäisenä tietysti: kukas sinä olet?

NUOTTI-valmentaja - Valtteri LiimulaValtteri Liimula,
neuropsykiatrinen valmentaja, sosionomi AMK, melonnan ja köysitoiminnan ohjaaja. Valtteri työskentelee Aamoksen AKSE- ja NUOTTI-asiakkaiden kanssa.

 

Lue lisää ammatillisesta kuntoutusselvityksestä, AKSEsta. Kelan kustantama, maksuton AKSE on 16–64-vuotiaille suunnattu 2–10 päivän kartoitus, jossa moniammatillinen tiimi auttaa sinua arvioimaan vahvuuksiasi, valmiuksiasi sekä mahdollista kuntoutustarvetta. Meillä Aamoksella on vapaita AKSE-paikkoja! Klikkaa tästä hakuohjeisiin.