Skip to main content

Oma väylä -kuntoutus

1. Kenelle Oma väylä -kuntoutus on tarkoitettu?

16-29-vuotiaalle nuorelle, jolla on ADHD, ADD tai Asperger, ja hänellä on haasteita esimerkiksi opiskeluissa tai työelämässä.

2. Mitä Oma väylä -kuntoutuksessa tehdään?

Oma väylä -kuntoutuksessa keskustellaan nuorelle tärkeistä asioista sekä etsitään tietoa, keinoja ja apuja opiskeluun, työssäkäyntiin sekä arjen ja ajan hallintaan. Tavoitteena on, että nuori saa tukea elämänsä hallintaan ja myös sosiaalisiin tilanteisiin.

3. Mitä Oma väylän ryhmätapaamisissa tehdään? Ovatko ryhmätapaamiset pakollisia?

Ryhmätapaamiset ovat tärkeä osa Oma väylä -kuntoutusta. Ryhmässä tapaa toisia nuoria ja saa vertaistukea. Ryhmässä tutustutaan, jutellaan, tehdään tehtäviä ja käsitellään nuorille tärkeitä asioita.

4. Missä Oma väylän tapaamiset pidetään?

Nuoren ja työntekijän kahdenkeskiset tapaamiset voivat toteutua esim. nuoren kotona, kahvilassa, Turussa meidän toimistolla tai vaikka lähiluonnossa. Tapaamispaikaksi valitaan nuorelle parhaiten sopiva paikka. Ryhmätapaamiset pidetään meidän tiloissamme Turussa Puutarhakadulla.

5. Maksaako Oma väylä -kuntoutus?

Ei maksa, Oma väylä -kuntoutus on nuorelle maksutonta.

6. Saako Oma väylä -kuntoutuksesta rahaa?

Nuori voi tarvittaessa hakea matkakorvauksia Kelasta omavastuun ylittävistä matkakuluista. Lisätietoa: www.kela.fi/matkat

Jos kuntoutukseen liittyvä yksittäinen käynti ylittää yli 4 tuntia matkoineen, nuori voi hakea tästä käynnistä kuntoutusrahaa Kelasta. Lisätietoa: www.kela.fi/kuntoutusraha

Alle 20-vuotias nuori voi myös varmistaa Kelasta, onko hän oikeutettu nuoren kuntoutusrahaan. Lisätietoa: www.kela.fi/nuoren-kuntoutusraha

7. Miten Oma väylä -kuntoutukseen haetaan?

Oma väylä -kuntoutusta haetaan Kelasta hakemuslomakkeella. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärinlausunto, jossa suositellaan Oma väylä-kuntoutusta. Mikäli olet osallistumassa Oma väylä -kuntoutukseen Varsinais-Suomessa, voit merkitä palveluntuottajakohtaan MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiön.

Tarkemmat hakuohjeet Oma väylä -kuntoutukseen löydät täältä.

8. Kuinka nopeasti Oma väylä -kuntoutukseen pääsee?

Kun on lähettänyt hakemuksen liitteineen Kelaan, voi mennä 1-3 kk ennen kuin saa Kelan päätöksen Oma väylä -kuntoutuksesta. Kuntoutus alkaa kahden viikon kuluessa päätöksen tultua nuorelle ja hänen valitsemalleen palveluntuottajalle.

9. Voiko läheinen ilmoittaa nuoren Oma väylä -kuntoutukseen?

Läheinen voi ehdottaa nuorelle Oma väylä -kuntoutusta ja auttaa häntä hakemuksen tekemisessä.

10. Voiko Oma väylä -kuntoutukseen osallistua, jos diagnoosi ei ole vielä selvillä?

Kela edellyttää, että diagnoosi on olemassa. Jos on asiasta epävarma, voi aina soittaa Kelan valtakunnalliseen kuntoutusnumeroon (p. 020 692 205) ja kysyä sieltä lisätietoja.

Lisää tietoa Oma väylä -kuntoutuksesta

Hakuohje Oma väylä -kuntoutukseen