Tarvitsetko tukea opintoihin tai työelämään liittyvissä arjen haasteissa? Jos olet 16–29-vuotias ja sinulla on ADHD, ADD tai autismikirjon diagnoosi, voit hakea meille Kelan kustantamaan Oma väylä -kuntoutukseen. Kokosimme sinulle 10 Oma väylä -kysymystä vastauksineen ja hakuohjeineen. Keskustele kuntoutuksesta lääkärisi kanssa ja laita hakemus Kelaan. Voit myös soittaa meille puh. 02 2777 444. Autamme kaikissa hakuun liittyvissä asioissa.
1. Mitä Oma väylä -kuntoutus on? Kenelle se on tarkoitettu?
Oma väylä -kuntoutus on suunnattu 16–29-vuotiaille nuorille aikuisille, joilla on ADHD, ADD tai autismikirjon diagnoosi. Kuntoutuksen avulla nuori saa tukea itseluottamuksen, arjen hallinnan, sosiaalisten taitojen sekä opiskelu- ja työelämässä tarvittavien valmiuksien vahvistamiseen. Vuoden kestävä Oma väylä -kuntoutus sisältää 27 yksilötapaamista, 10 ryhmätapaamista, 3 seurantatapaamista ja 1–2 ryhmätapaamista läheisille.
2. Mitä Oma väylä -kuntoutuksessa tehdään?
Oma väylä -kuntoutuksessa etsitään tietoa, keinoja ja tukea opiskeluun, työssäkäyntiin sekä arjen ja ajan hallintaan sekä keskustellaan nuorelle tärkeistä asioista. Työskentelyn avulla pyritään tukemaan nuoren omia vahvuuksia ja luottamusta omiin kykyihinsä.
Kuntoutus voi sisältää yhteisen pohdinnan lisäksi tehtäviä/harjoituksia ja konkreettisten toimintamallien suunnittelua arjen tueksi. Kuntoutuksen avulla nuori itse ja hänen läheisensä voivat saada tietoa neuropsykiatristen haasteiden heijastumisesta arkielämään sekä löytää keinoja niiden kanssa selviytymiseen.
Kuntoutuksen lähtökohtana ovat nuoren omat toiveet ja tavoitteet, joita työstetään yhdessä oman työntekijän kanssa. Oma väylä -kuntoutuksessa nuoren tukena toimii moniammatillinen tiimi, johon kuuluu psykologi, sosionomi ja psykiatrinen sairaanhoitaja. Meillä Aamoksessa osana Oma väylä -kuntoutusta voidaan käyttää apuna mm. taideterapeuttisia ja seikkailullisia menetelmiä. Oma väylä -työntekijä voi tulla nuoren tueksi myös mm. koulunkäyntiä tai opiskelua koskeviin neuvotteluihin sekä muihin verkostotapaamisiin.
3. Missä Oma väylä -tapaamiset pidetään?
Tapaamispaikka valitaan nuoren toiveiden mukaan. Nuoren ja työntekijän kahdenkeskiset tapaamiset voivat toteutua esimerkiksi nuoren kotona, kahvilassa, Turun toimistollamme tai vaikkapa lähiluonnossa – tarvittaessa myös etäyhteyden avulla. Ryhmätapaamiset pidetään tiloissamme Turussa, Puutarhakadulla.
4. Mitä Oma väylä -ryhmätapaamisissa tehdään? Ovatko ryhmätapaamiset pakollisia?
Ryhmätapaamiset ovat tärkeä osa Oma väylä -kuntoutusta. Ryhmässä on mahdollisuus tutustua muihin samankaltaisten haasteiden kanssa painiskeleviin nuoriin aikuisiin ja jakaa ajatuksia sekä kokemuksia.
Osa voi kokea voimakastakin jännitystä tai epämukavuutta ryhmään osallistumisesta, minkä pyrimme huomioimaan ryhmän työskentelyssä paineettomuutena ja kiireettömyytenä. Ryhmään osallistumiseen liittyviä ajatuksia ja tuntemuksia on mahdollista käsitellä jo ennakkoon oman työntekijän kanssa.
5. Maksaako Oma väylä -kuntoutus?
Oma väylä -kuntoutus on nuorelle maksutonta. Kuntoutuksen kustantaa Kela.
6. Saako Oma väylä -kuntoutuksesta rahaa?
Nuori voi tarvittaessa hakea matkakorvauksia Kelasta omavastuun ylittävistä matkakuluista. Lisätietoa: www.kela.fi/matkat
Jos kuntoutukseen liittyvä yksittäinen käynti ylittää yli 4 tuntia matkoineen, nuori voi hakea tästä käynnistä kuntoutusrahaa Kelasta. Lisätietoa: www.kela.fi/kuntoutusraha
Alle 20-vuotias nuori voi myös varmistaa Kelasta, onko hän oikeutettu nuoren kuntoutusrahaan. Lisätietoa: www.kela.fi/nuoren-kuntoutusraha
7. Miten Oma väylä -kuntoutukseen haetaan?
Oma väylä -kuntoutusta haetaan Kelasta hakemuslomakkeella. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärinlausunto, jossa suositellaan Oma väylä -kuntoutusta.
Järjestämme Oma väylä -kuntoutusta Varsinais-Suomessa. Kun haet meille kuntoutukseen, kirjoita hakemuslomakkeen palveluntuottaja-kohtaan Aamos kuntoutus- ja terapiapalvelut.
Tarkemmat hakuohjeet Oma väylä -kuntoutukseen löydät täältä.
8. Kuinka nopeasti Oma väylä -kuntoutukseen pääsee?
Kuntoutuspäätöksen saamiseen voi kulua 1–3 kk hakemuksen lähettämisestä. Päätös lähetetään sekä hakijalle että meille Aamokseen. Saatuamme kuntoutuspäätöksesi otamme yhteyttä kahden viikon kuluessa ja sovimme kuntoutuksen aloittamisesta.
9. Voiko läheinen ilmoittaa nuoren Oma väylä -kuntoutukseen?
Läheinen voi ehdottaa Oma väylä -kuntoutusta ja auttaa hakemuksen tekemisessä. Kuntoutukseen sitoutuminen edellyttää, että nuori itse kokee tarvetta kuntoutukselle ja on motivoitunut osallistumaan.
10. Voiko Oma väylä -kuntoutukseen osallistua, jos diagnoosi ei ole vielä selvillä?
Kuntoutuspäätöksen edellytyksenä diagnoosi neuropsykiatrisesta häiriöstä. Mikäli asiaan liittyy epävarmuutta, voit ottaa yhteyttä Kelan valtakunnalliseen kuntoutusnumeroon (p. 020 692 205) ja kysyä lisätietoja.